Мини-хеликоптерът на НАСА „Ingenuity“ вече е на повърхността на Марс в подготовка за първия си полет, съобщи американската космическа агенция.

Свръхлекият самолет беше прикрепен към корпуса на марсохода „Perseverance“, който докосна Червената планета на 18 февруари.

„Докосването на повърхността от MarsHelicopter потвърдено!“, публикува Лабораторията за реактивно задвижване на съобщение в събота в Туитър. „Неговото пътуване от 471 милиона километра на борда на @NASAPersevere завърши с кацането от 10 сантиметра от корпуса на марсохода до повърхността на Марс днес. Следващо предизвикателство? Да оцелее през нощта“.

Снимка, придружаваща туита, показа, че „Perseverance“ се е отдалечил от хеликоптера и „пистата“ му, след като е паднал на повърхността. „Ingenuity“ се захранваше от „Perseverance“, но сега ще трябва да използва собствена батерия, за да пусне жизненоважен нагревател, за да предпази неекранираните си електрически компоненти от замръзване и напукване по време на непривлекателната марсианска нощ.

"Този нагревател поддържа интериора на около 7 градуса по Целзий през силния студ в марсианската нощ, където температурите могат да паднат до -90 градуса по Целзий", каза Боб Баларам, шеф на проекта за хеликоптер на Марс и инженер в Лабораторията за реактивно задвижване. "Това удобно предпазва ключови компоненти като батерията и някои от чувствителната електроника от увреждане при много ниски температури."

През следващите няколко дни екипът ще провери дали слънчевите панели на хеликоптера работят правилно и зареждат батерията му, преди да изпробват двигателите и сензорите преди първия му полет, каза Баларам. Очаква се „Ingenuity“ да направи първия си опит за полет не по-рано от 11 април, пише в Туитър лабораторията за реактивно задвижване. Той ще се опитва да лети в атмосфера, която е 1% от плътността на земната, което затруднява повдигането, но ще бъде подпомогнат от гравитацията, която е една трета от тази на нашата планета. Първият полет ще включва излитане със скорост от около един метър в секунда до височина от 3 метра, задържане там за 30 секунди, след което слизане обратно на повърхността. Апаратът ще прави снимки с висока резолюция, докато лети. През месеца се планират до пет полета с увеличаваща се трудност.

1,8-килограмовият апарат струва на НАСА около 85 милиона долара за разработване и се смята за доказателство за концепция, която може да революционизира космическите изследвания. Бъдещите апарати биха могли да покриват повърхността много по-бързо от роувърите и да изследват по-пресечен терен. http://dnesplus.bg