Начинаещ риболовец хвана трофеен распер в река Дунав край русенското село Пиргово. Слуката е не само на Валентин Борисов, а и на неговия приятел и колега Светломир Камбуров, който му помогнал да извади хищника от водата. Само пет пъти досега Валентин бил излизал със Светломир за риба, който е запален от доста време по риболова, но късметът бързо го споходил.

„Скоро тръгнах на риболова. Хващал съм дребни рибки, които съм пускал обратно в реката да пораснат. Обикновено се връщам вкъщи с празни ръце и близките ми останаха като шокирани, когато този път се прибрах с трофеен екземпляр“, разказа пред „Телеграф“ русенецът Валентин.

На 7 септември привечер заедно със Светломир решили да отидат на брега на реката край Пиргово да си опитат късмета. Този ден водата била мътна. Дъждовете във Великотърновско и Беленско размътили Янтра, а тя – Дунав. Имало леки вълнички, затова и се отказали да влизат с лодка в реката, за да хващат сом на кльонк. Така че обстоятелствата били на тяхна страна и благоприятствали улова на хубав распер.

„Възрастните распери имат много добро зрение, виждат те, когато си на брега, и бягат навътре в реката. По принцип при бистри води въдичарят трябва да се скрие зад камък, храст или нещо друго, ако иска да хване распер. В случая мътната вода и вълничките ни помогнаха“, обяснява Светломир.

Хвърлили спининговите си въдици и след като в продължение на десетина минути нищо не клъвнало, решили да се преместят 50-100 метра по-надолу. След малко Валентин хванал нещо, но какво – нямал представа. Тъй като нямал грипер, приятелят му се притекъл на помощ. От мътната вода не виждали каква е рибата, но след 4-5 минути борба я изкарали и били много изненадани, когато видели трофейния распер.

Претеглили го и кантарът показал 5 килограма и 385 грама – гигант, който вероятно е плувал в Дунав поне 10 години. Последвало измерване на дължината, която се оказала 82 сантиметра, а после снимки с мобилния телефон, които да запечатат вълнуващия момент.

„От 10 години се занимавам със спинингов риболов, но най-големият распер, който съм хващал досега, е 3,5 килограма. Примамката, която използвахме сега, беше изкуствена. Казва се Самурай – тип цикада, приготвена ръчно от един човек от Велико Търново, който вече не е в България. Замина за САЩ. Бяха ми останали няколко от него и реших да ги употребя“, обяснява Светломир.

Напоследък избягвал да публикува снимки от улова си в социалните мрежи, но този път решил да се похвали. Освен поздравления младите мъже понесли и много хейт и били упреквани за това, че не са върнали обратно распера в Дунав.

„Според закона може да се задържи трофеен екземпляр и това вече е решение на този, който го е уловил“, казва Светломир.

Така голямата риба заминала за дома на Валентин, където била транжирана и сложена във фризера. А на начинаещия риболовец му дошъл кураж, че и без опит слуката може да е на твоя страна.

Повече за распера

Расперът е хищна риба от семейство шаранови и се хваща основно на спининг с изкуствени примамки. Храни се с малки или средно големи рибки - облез, платики, морунаж. Възрастните екземпляри достигат 6 килограма, а понякога и повече.

У нас популацията на распера е главно в река Дунав и притоците му, но се среща и в долните течения на Струма, Места, Тунджа. Разпространен е по цялата територия на Централна и Източна Европа и в западните части на Азия. Обикновено тази риба стои далеч от брега и обича както бързите течения, така и бавните разливи. Предпочита да е близо до пясъчни острови или други водни укрития.

Има много примамки, които са подходящи за распера, и изборът им зависи от условията, в които се извършва риболовът – доколко мътна е водата, има ли вълни, какви са атмосферните условия, далечината на замятане и други. Има специално изработени за распер изкуствени примамки. Тази риба налита на примамки, които са близо до повърхността на водата.

Месото на распера е бяло с много костици. Вкусен е и се консумира пържен или печен. Ако се предпочита пържен, трябва да се нареже на тънки шайби, за да се препържат добре костите. Приготвя се и на фурна с картофи, моркови, лук и домати. Ястието се съчетава най-добре с изстудено бяло вино.

Content Original Link:

https://fakti.bg/life/714496-nachinaesht-ribar-hvana-gigant-trofei-v-dunav