Кога за последно видяхте светулка? Всички ги помним и ги свързваме с нашето детство, с положителни емоции и щом дойде лятото, очакваме да ги видим. Брачният им период е през юни, юли и август, когато чрез светлината си, търсят своя партньор. Дискусията, изчезнаха ли светулките се води през летните месеци, когато все повече хора се питат, къде са? Къде отидоха светулките? - това попитахме жители на града, които оказа се, не са срещали светещите насекоми от доста време, пише БНР.

"Като дете съм виждала на село, тук не съм... Скоро говорихме, че никъде не може да видим светулка вече. От детските си години не сме виждали светулки, а си представете кога са ни били детските години на нас... Аз съм виждала преди няколко години, може би 7-8, но на Божурица, а тук в града - не. В градовете не... Има ги по-гората, по планините..."

Въпреки редките срещи на хората със светулките, опасност от заличаване на вида им няма, категоричен е ентомологът доц. Радослав Бекчиев. Според експертът фактори като светлинното замърсяване, пръскането с инсектициди и цялостното развитие на големите населени места влияят на популацията на тези насекоми, това е и причината да се срещат много рядко в градовете. Това съвсем не значи, че светулки няма, допълва още той.

"Светулките все пак са нощноактивни животни. За да ги видите трябва да сте на тъмно място, в хубаво запазени поляни и гори. Много хора въобще не стигат вечер до такива места. Повечето си стоят нормално вкъщи или в заведенията, където няма как да видят светулки. Това също предизвиква едно усещане, че тях ги няма. Просто трябва да излязат, когато е подходящо, вечерта, в гората или на поляната и ще ги видят. Ние доста често ги виждаме при нашите пътувания, затова нямам и някакво притеснение, че те изчезват. Има ги, просто трябва да сте там, където са те." -коментира експертът.

Content Original Link:

https://fakti.bg/life/705962-kade-izcheznaha-svetulkite