Ново проучване, публикувано в Personality and Individual Differences, разкрива, че състраданието към себе си е нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Въпреки че вече знаем, че то ни помага да се справяме с неуспехите по адаптивен начин и с достойнство, то може да ни помогне да оценим по-пълноценно и хубавите моменти.

В проучването, ръководено от психолога Бенджамин Шеленберг, е възприето определението на Кристин Неф за състрадание към себе си: начин да се отнасяте към себе си, когато сте изправени пред някаква форма на трудност.

Шеленберг е впечатлен от многобройните ползи от състраданието към себе си, разкрити в предишни изследвания, които показват, че то е свързано с по-голямо благополучие, мотивация за усъвършенстване и дори подобряване на физическото здраве.

"Състраданието към себе си помага на хората по време на трудни житейски преживявания", казва той, предаде vesti.bg. "Чудехме се дали състраданието към себе си може да повлияе и на начина, по който хората реагират на положителни житейски преживявания."

Именно този въпрос го кара да проучи ефекта на състраданието към себе си върху насладата - т.е. опита да се поддържат или увеличат положителните чувства, когато се случи нещо хубаво.

"Има много различни начини, по които хората могат да се наслаждават: Можете да споделите преживяването с приятел, да се опитате да останете в момента, да викате силно и да скачате от радост или тихо да размишлявате върху щастието, което изпитвате", обяснява Шеленберг.

"Интересувахме се дали хората, които са склонни да действат със състрадание към себе си в лоши моменти, са склонни да се наслаждават и в добри моменти."

Изследването на Шеленберг се състои от две проучвания.

Първото анализира способността за самосъстрадание и наслаждаване на студентите-спортисти в продължение на една академична година и състезателен сезон. Второто измерва същите характеристики при феновете на победен футболен отбор (по-конкретно по време на победния сезон на ФК "Челси" в Шампионската лига на УЕФА).

Изследователският екип установява, че:

Студентите-спортисти с високо ниво на състрадание към себе си почувствами по-голяма наслада 2 месеца по-късно. Феновете, които като цяло са били с високо съчувствие към себе си, са били по-склонни да се наслаждават на голямата победа.

"Тези констатации показват, че ползите от съчувствието към себе си не се ограничават само до трудните моменти; те се разпростират и върху положителната страна на човешкия опит", заявява Шеленберг, който предполага, че връзката между съчувствието към себе си и наслаждаването на живота може да съществува.

Психология на ръкостискането - какъв е човекът срещу вас

Той стига до този извод, защото хората, които са склонни към съчувствие към себе си, може да имат по-добра способност да бъдат внимателни и в баланс със себе си в настоящето и да признават, че заслужават да изживеят пълноценно положителните преживявания.

"Наистина е важно да бъдеш мил със себе си", заключава той. "Да бъдеш мил със себе си в лоши моменти означава да се отнасяш към себе си със състрадание, а да бъдеш мил със себе си в добри моменти означава да се наслаждаваш на положителните си чувства и да ги използваш максимално."

Content Original Link:

https://fakti.bg/life/705752-razkriha-tainata-na-nasladata-ot-jivota