През топлите сезони и особено през лятото вероятността да срещнете таралеж не само по време на разходка в планината или гората, но и в града се увеличава значително. Малките очарователни животни предизвикват интерес у хората, но всъщност срещата с тях е опасна за човешкото здраве и живот.

Това каза Екатерина Кашух, кандидат на медицинските науки, лекар - експерт от лабораторията Gemotest, информира zdrave.to.

Според нея опитът да се погали таралеж може да доведе до ухапване от кърлежи, които живеят в иглите на животното. Тези насекоми са носители на такива опасни инфекции като енцефалит, пренасян от кърлежи, борелиоза и ерлихиоза. При ухапване е най-добре веднага да се консултирате с лекар, отбеляза Кашух.

Тя добави още, че срещата с таралеж може да доведе до заразяване и директно от самото животно. За това е достатъчно убождане с игла. Например, съществува риск от заразяване с гъбична инфекция, наречена трихофития. Това заболяване може да се прояви като пръстеновидни червени петна по кожата, които причиняват сърбеж.

Друга опасна инфекция е салмонелозата. Тя засяга човешката храносмилателна система и е придружена от висока температура, болки в корема, диария и гадене. Факт е, че бактериите могат да се разпространят от изпражненията на животните в техните тела и местообитания. Всички са основателни причини да не пипате таралежите, да ги носите у дома и да ги отглеждате като домашни любимци.

В допълнение към горните причини съществува риск от заразяване с кримска хеморагична треска. Тази инфекция се предава чрез ухапване от кърлежи, както и от диви животни, включително таралежи. Основните симптоми на тази треска са висока температура, световъртеж, мускулни болки и главоболие.

"Таралежите също са носители на смъртоносен бяс. Тоест, те не се различават в този случай от бесните лисици. Обикновено ветеринарите предупреждават, че заразените таралежи не се страхуват от хората и сами контактуват", обясни лекарят.

Можете да се заразите с бяс не само от ухапване от животно, но и при контакт със слюнката му. Вирусът може да причини тежки неврологични увреждания при хората, както и смърт.

Content Original Link:

https://fakti.bg/zdrave/705361-taralejite-nosat-smartonosna-opasnost-za-horata