Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви вчера, че е поискал от Европейската комисия съществено намаляване на доставките на ваксини срещу КОВИД-19 за тази и следващата година, съобщава сайтът Зиаре.

По думите на Рафила Румъния в момента разполага с над 8 милиона дози ваксина, чийто срок на годност в един момент ще изтече.

"Ние имаме над 8 000 000 дози ваксина, които са на склад. Не се използват. (...) Това са дози, които на практика не можаха да бъдат използвани, защото няма интерес, и също така не можаха да бъдат продадени или дори дарени. В един момент срокът им на годност ще изтече и ще трябва да бъдат унищожени. Това означава други разходи. Говорим за стотици милиони евро", заяви министърът за телевизия Антена 3.

Той посочи, че страната е поискала от Европейската комисия намаляване на доставките на ваксини срещу КОВИД-19.

"Ние предприехме стъпки в последно време да се опитаме чрез предоговарянето, което прави ЕК с производителя, да постигнем две неща, които мисля са много важни: да постигнем съществено намаляване на доставките през 2022 г. и 2023 г. (...) Ако тази ваксина дойде в много по-малки количества, да бъде ваксина, която е адаптирана към циркулиращите в момента варианти BA.4 и BA.5", обясни Рафила.

През последното денонощие в Румъния са потвърдени 5485 нови случая на КОВИД-19, с 2015 по-малко от предишния ден. 1019 от новите случаи са повторно заразени пациенти, сочат данни на министерството на здравеопазването.

Болнично лечение получават 3542 пациенти с КОВИД-19, като 269 от тях са в интензивни отделения. Починали са 24 души. Броят на жертвите от началото на пандемията е 66 441 души.

Напълно ваксинирани са 8,11 милиона румънци или 42,1 процента от населението на страната, според данни на сайта Our World in Data.

Content Original Link:

https://fakti.bg/zdrave/705447-rumania-poiska-ot-ek-namalavane-na-dostavkite-na-vaksini-sreshtu-covid-19