Холестеролът се произвежда в черния дроб и има много важни здравни функции, като поддържане на клетъчните стени гъвкави и подпомагане на производството на хормони. Но излишъкът на LDL холестерол може да доведе до атеросклероза, инфаркт или инсулт, бъбречна недостатъчност.

Водещият кардиолог Елизабет Клодас, от Джон Хопкинс, успешно е помогнала на стотици свои пациенти да постигнат оптимални нива на холестерол и кръвно налягане и то без лекарства, предава zdrave.to.

Тя казва, че това е във възможностите на всеки. По-ниският холестерол без лекарства може да се постигне само за 30 дни, ако се спазват препоръките ѝ. Елизабет съветва да се ядат само храни, които не са преработени. Фибрите и растителните стерини, съдържащи се само в растенията, могат да направят чудеса с нивата на холестерола. Човешкият организъм не може да смила фибрите, но те изпълнява най-важната функция - улавят лошия холестерол и го отстраняват от тялото. Д-р Клодас препоръчва да се приемат хранителни мазнини само със стайна температура. Говорим за зехтин, фъстъчено масло или рибено масло.

Растителните масла и рибените масла са добри източници на мастни киселини омега-3. Те помагат за понижаване на нивата на LDL, повишаване на нивата на HDL и понижаване на триглицеридите. Важно е да зареждате редовно тялото с антиоксиданти. Експертът обясни, че за да се отложи холестеролът по стените на артериите, той трябва да се окисли. На този процес пречат антиоксиданти, съдържащи се в плодовете. Най-малко пет порции плодове и зеленчуци могат да помогнат за намаляване на токсичността на LDL. Преработените или, както ги наричат ​​още, прости въглехидрати могат да повишат нивата на холестерола ви. Тук те трябва да се избягват. Говорим за гевреци, кифлички и всякакви други печени продукти, сладки зърнени закуски, бял ориз.

Те се разграждат до захар и бързо се абсорбират в тялото, причинявайки скокове на нивата на инсулин. „Инсулинът - хормон, жизненоважен за премахване на захарта, но също така поставя тялото ви в общ режим на съхранение, така че тялото запазва не само захар, но и LDL“, - казва лекарката. Трябва също да имаме предвид, че преработените храни провокират рязък спад и повишаване на нивата на HDL на триглицеридите. Кардиологът обяснява, че са ни нужни и пробиотици, които да намаляват нивото на вредния LDL холестерол в организма. В едно проучване се предполага, че дневният прием на 3 грама разтворими фибри за 12 седмици намалява LDL с 18 процента. Аеробните упражнения като ходене, джогинг, колоездене и плуване също помагат за намаляване на LDL и увеличаване на HDL.

Content Original Link:

https://fakti.bg/zdrave/683272-kardiolog-savetva-kak-da-smaknem-holesterola-bez-lekarstva-za-edin-mesec