Volvo изпробва нова технология, която значително може да улесни зареждането на електромобили в близките години. Безжичното зареждане доби широка популярност през изминалите години при смартфоните, а сега подобна технология, но в по-големи размери се изпробва и при автомобилите на ток.

Шведската компания е една от първите в света, която провежда реални тестове на технологията в истинския свят.

Първите изпитания вече започнаха в родината на марката и ще продължат през следващите три години. През това време ще бъдат използвани електрическите XC40 Recharge, които ще служат като таксита.

Подобно на технологията при смартфоните, единственото, което шофьорите трябва да направят при зареждане е да паркират на обособените за това места, а зареждането започва автоматично. Зарядните станции са дело на Momentum Dynamics, които са едни от водещите фирми в тази сфера.

Зареждането при безжичната технология ще достига мощност от над 40кВ, което е близо до 50кВ мощност, която бързите станции за зареждане предлагат. Очаква се през тригодишния период, колите да изминават на 100 хиляди километра годишно и да работят по повече от 12 часа на ден.

Content Original Link:

https://fakti.bg/technozone/658579-volvo-zapochva-testove-na-bezjichni-zaradni-za-elektromobili