Червени кръвни клетки, засегнати при преболедуване от новия коронавирус, водят до проблеми с кръвоносните съдове, които са често срещани при пациенти с тежък Ковид-19, става ясно от лабораторни изследвания на шведски учени, цитирани от Ройтерс.

Смята се, че при много хора, настанени в болница, инфекцията е довела до увреждане на ендотелните клетки , покриващи кръвоносните съдове. Това е причината за образуването на кръвни съсиреци, увреждане на органи и други усложнения.

Това е установено при 17 болни от Ковид-19 с не много тежки симптоми, а 27 здрави доброволци потвърждават „продължителна дисфункция на ендотелните клетки” като резултат от коронавирусна инфекция.

Сравнени с червените кръвни клетки при здрави хора, тези на пациентите с Ковид-19 отделят по-малко молекули полезен азотен оксид и по-вредни молекули, причиняващи възпаление, обяснява д-р Али Махди от университетската болница “Каролинска” в Стокхолм. В комбинация с повишени нива на определен ензим тези молекули увреждат кръвоносните съдове, установяват учените. В резултат на това кръвоносните съдове не могат да функционират правилно.

Този проблем може да се реши с прием на лекарства, които възстановяват нормалното ниво на ензими и ограничат производството на вредните молекули, казва Махди.

Все още обаче не е ясно дали лабораторните резултати могат да бъдат възпроизведени при хората. Изследването е проведено с първоначалния вариант на новия коронавирус, така че също не е ясно дали червените кръвни клетки са засегнати по подобен начин и при инфектирани с други от разновидностите на Ковид-19.  http://dnesplus.bg