Масажът е един от най-отпускащите и отморяващи удоволствия, на които ни се иска да можехме да се отдаваме по-често. Хубавото е обаче, че дори когато нямаме възможност да посетим професионален салон, можем да с направим мини терапия у дома.

Един от лесните начини е редовно да си правим масаж на скалпа.

За разлика от масажите на гърба, тук не ни е нужна кой знае каква сила, защото нямаме различни групи мускули. Също като всяка друга част на тялото ни обаче, и скалпът ни има способността да "задържа" напрежение.

Обикновено то е концентрирано в зоните зад ушите, малко над челото и в задната част на врата, а причините за него са стрес и неправилна поза, поясняват от Mind Body Green. Лекият масаж на скалпа с възглавничките на пръстите за около 3-4 минути вечер ще ни помогне да го разтоварим.

Той е полезен и за здравето на косата. Масажът подобрява циркулацията на кръвта и насища с кислород тази част на тялото. Ако добавим натурални и етерични масла, можем допълнително да подхраним косъма.

Сред останалите ползи от масажа на скалпа, които изданието споделя, са намаляването на хормоните на стреса, повишаването на имунитета, както и намаляването на главоболието. Можем да го правим по време на миене на косата или просто всекидневно да имитираме "миене на косата" на сухо.  http://dnesplus.bg