Пандемията от коронавирусната инфекция подпомогна развитието на mRNA ваксините, върху които принципно се работи за лечение на рак, посочва Дойче веле. Това дава надежди, че скоро може да има ефективна ваксина срещу онкологични заболявания.

Как функционират mRNA-ваксините?

Принципът на mRNA (или иРНК) технологията е прост: ваксината съдържа информационна РНК с устройството на един определен протеин. При имунизацията информационната РНК навлиза в клетките около мястото на убождането, които след това за определен период от време произвеждат този протеин. Човешката имунна система разпознава този протеин като чуждо тяло, бори се с него и го запомня за в бъдеще.

Как mRNA ваксините могат да помагат срещу рака?

Ваксините срещу коронавирус "запознават" човешкото тяло с този патоген, по-точно казано - с шиповия протеин. Това защитава от зараза и от тежко преболедуване.

При рака mRNA ваксините не служат за превенция, а за лечение на заболяването. Вече 30 години се правят изследвания за това как mRNA технологията може да послужи за лечение на рак. Тя трябва да накара имунната система да разпознае злокачествените клетки и да ги разруши.

Има обаче редица трудности. Раковите клетки твърде много приличат на здравите клетки. Освен това туморните клетки могат да се прикрият или да възпрепятстват имунната система. Затова е по-трудно да бъде разработена mRNA ваксина срещу рака, който се развива вътре в самото човешко тяло, отколкото ваксина срещу външен "агресор" като коронавируса.

Докъде са стигнали проучванията?

mRNA технологията вече се изпробва при пациенти с различни видове рак, но засега броят на участниците в проучванията е малък. Германската компания BioNTech например е във втората фаза на проучване на лечението на меланома (известен още като черен кожен рак) с mRNA ваксина. Тази ваксина съдържа устройството на четири различни протеина, като раковите клетки на 90 процента от пациентите с меланом произвеждат поне един от тях. Но при много видове рак има различни форми на изродени клетки. Това прави невъзможно създаването на обща ваксина за няколко пациенти.

С mRNA технологията обаче могат да бъдат лекувани и отделни тумори. За целта първо от пациента се взимат ракови клетки и техният геном се сравнява с този на здравите клетки. Така е възможно да се установи къде е грешката в устройството на раковите клетки и кои погрешно изградени протеини ги произвеждат. Оттам нататък индивидуално съобразената ваксина би била в състояние да накара имунната система да разпознае тези протеини и да реагира точно на тези злокачествени клетки. Тъй като междувременно mRNA ваксината може да се произведе сравнително лесно и бързо в лабораториите, тази технология би могла да се приложи и при лечението на рак без големи финансови разходи.

Пандемията ли доведе до напредък в проучванията?

Без предварителната работа в рамките на проучванията за лечение на рак разработването на mRNA ваксини не би било възможно за толкова кратко време. Същевременно масовото приложение на mRNA ваксините по време на пандемията се оказа от полза и за изследванията на лечението на рак. Така в рамките на кратък период от време стана възможно да се съберат голямо количество данни за поносимостта, имунните реакции и страничните ефекти.  http://dnesplus.bg

Кога ще започнат да се използват mRNA ваксини срещу рак?

Вероятно ще минат още няколко години, докато лечението на рак с mRNA технология бъде приложено на практика. При това тази терапия най-вероятно ще функционира само при отделни видове рак и то не самостоятелно, а в комбинация с други методи на лечение. Т.е. mRNA технологията няма да се превърне в панацея срещу рака, но би могла да допринесе за това ракът от смъртоносна да се трансформира в хронична болест, с която пациентите биха могли да живеят с години.