Pfizer/BioNTech обявиха, че са готови с подобрената си ваксина срещу COVID-19, която ще е ефективна и срещу „Омикрон“. Вече започват и клиничните изпитания на препарата.

Проучването ще провери безопасността, поносимостта и нивото на имунитет на ваксината, като тя ще се тества както като първа ваксина, така и като бустерна доза.

В изпитването ще вземат участие 1420 възрастни от 18 до 55 години. Участниците са разделени на три отделни групи. Първата ще има поставени две дози от ваксината на компанията най-малко 90 до 180 дни преди проучването. Те ще получат новата ваксина като бустер.

Втората група са с три дози от настоящата ваксина на Pfizer/BioNTech, като ще получат новата ваксина под формата на четвърта игла или нов бустер. Третата група е изградена само от хора без предишна ваксинация, като на тях ще бъдат поставени три дози от ваксината срещу „Омикрон“.

От компаниите уверяват, че всички хора, които до момента са се ваксинирали с три дози от вече съществуващата ваксина, имат високо ниво защита срещу „Омикрон“, особено срещу тежко заболяване и хоспитализация.  http://dnesplus.bg