Зъбите на древните американци опровергават появилите се теории, че коренните жители на континента произхождат от Япония.

В продължение на години археолозите прогнозираха, че първите хора, живеещи в Северна Америка, произхождат директно от група, наречена Джомон, която е окупирала древна Япония преди около 15 000 години, по същото време, когато хората са пристигнали в Северна Америка преди около 15 000 години по моста на Беринговия проток - древна ивица земя, която преди е свързвала Русия със Северна Америка. Това е било отдавна, преди морското равнище да се издигне над нея. Тази теория се основава на археологически прилики в каменни оръдия на труда, особено оръжия от желязо, намерени в индиански селища и Джомон.

Авторите на новото проучване обаче казват, че този сценарий е малко вероятен, тъй като биологичните доказателства "просто не съвпадат" с археологическите находки.

„Джомоните не са пряко предшественици на коренните американци“, казва водещият изследовател Г. Ричард Скот, антрополог от университета в Невада, Рино, пред Live Science.

Вместо това изследователите подозират, че коренните американци произхождат от различна група, живееща някъде в Източна Азия, въпреки че остава много неясно къде и кога са живели тези предци.

За да разгледат генетичните връзки между двете групи, изследователите правят детайлен анализ на древни зъби, открити в Америка.

"Морфологията на короната на зъбите и корените е интензивно изследвана при близнаци и семейства и няма съмнение, че те са под силен генетичен контрол", каза Скот. За разлика от други генетични черти, като кръвна група, които се контролират от един ген, денталната морфология е полигенна, което означава, че се влияе от комбинация от много различни гени, добави той. Резултатите към момента сочат, че древните американци всъщност произлизат от Азия.  http://dnesplus.bg