Университетите са подложени на нов натиск за намаляване на таксите за обучение, като международни изследвания показват, че Англия има най-скъпите бакалавърски курсове в света, пише The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посочва, че английските университети таксуват повече от публично финансираните институции във всяка друга държава, въпреки че студентите често са получавали по-ниски икономически ползи.

Изследването установи също, че таксите в Англия са се увеличили три пъти през последното десетилетие, по-бързо от където и да е другаде в развития свят.
Андреас Шлайхер, директор на групата по образование и умения каза, че университетите са изправени пред истинско предизвикателство да оправдаят толкова високите такси, когато много от тях все още изнасят лекции онлайн. Той допълни, че студентите са отишли в университета, за да „изпитат социалния живот на кампуса“, което предполага, че университетите могат да загубят студенти от далеч по-евтини доставчици на онлайн образование, освен ако не предложат нещо по-добро като съотношение цена/качество.
Университетите в Англия таксуват до 9 250 паунда годишно за бакалавърска степен, а чуждестранните студенти могат да плащат още повече. Шотландските студенти не плащат такси за обучение в Шотландия. Студентите от Северна Ирландия се възползват от по-ниския таван за обучение там и правителството на Уелс предлага безвъзмездни средства на студенти от Уелс.
Ограничението на таксите за обучение беше увеличено през 2012-13 г., като курсовете в Англия сега струват три пъти повече, отколкото през 2009-10 г.  http://dnesplus.bg