Остеоартритът е нелечимо заболяване, което инвалидизира. Авторите на ново мащабно изследване обаче твърдят, че техните резултати могат да проправят пък към създаване на лечение на заболяването, съобщи "Дойче веле", цитиран от БТА.

Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит и често засяга ръцете, краката, коленете, гърба. Според данни от глобалното изследване за заболеваемостта по света през 2019 г., над 500 милиона души страдат от остеоартрит, който непропорционално засяга предимно жените. Болестта е водеща причина за инвалидизиране заради силните болки, които предизвиква. Остеоартрит се проявява, когато защитният хрущял, който омекотява свръзката между костите, се разруши, и тогава костите се трият една в друга.

В най-мащабното изследване на заболяването специалисти под ръководство на Център Хелмхолц в Мюнхен, Германия, са анализирали данни за над 825 000 души с произход от Европа и Източна Азия. Резултатите са публикувани в сп. "Сел".

Учените са открили молекула, която е свързана с начина на развитие на заболяването и може да се повлияе от лекарство. Това е една от потенциалните "мишени" за бъдещи терапии срещу остеоартрит. Тези "мишени" са установени чрез проследяване на гените, които най-вероятно причиняват остеоартрит.

"Със сигурност идентифицирахме сто различни генетични рискови варианта - промени в ДНК, за остеоартрит, 52 от които досега не са били свързани със заболяването", каза Елефтерия Зегини, директор на институт в Центъра Хелмхолц в Мюнхен. Според нея откритието ще помогне както за разработването на лекарства, така и за начини за използване на съществуващи препарати за облекчаване на състоянието на пациентите с остеоартрит.  http://dnesplus.bg