Добавката от 50 лева месечно към пенсиите ще продължи да се изплаща на възрастните хора поне до края на мандата на служебното правителство, каза служебният социален министър Гълъб Донев.

Добавката беше въведена от правителството на Бойко Борисов като мярка за подпомагане на възрастните хора в условията на пандемията от коронавирус и е в сила от въвеждането на извънредни противоепидемични мерки в нашата страна.

„Осъзнаваме, че положението, е което се намираме е тежко - свързано е с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери“, поясни Донев.

„С министъра на финансите бяхме в много колегиален, задълбочен разговор с анализ на финансовото състояние на бюджета, подчерта Донев на съвместния си брифинг със служебния финансов министър Асен Василев. Той от своя страна помоли за време и търпение, за да се запознаят с възможностите на хазната относно подпомагането на бизнеса.

„Ще ви помоля да ни дадете 7-10 дни, за да проработим сценариите как ще подкрепим икономиката. Защото истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо“, заяви Асен Василев.  http://dnesplus.bg