Българска агенция по безопасност на храните насочи за унищожаване 1 536 кг месни храни и 23 кг козунак.

Продуктите са негодни за човешка консумация и са били установени при тематичните проверки за Великден и Гергьовден.

Установени са месни продукти, разфасовки, заготовки, колбаси, риба и агнешко месо без етикети, с изтекъл срок на годност и без идентификационна маркировка. Козунакът, който подлежи на унищожаване, е бил с изтекъл срок на годност.

За празниците са били проверени 5 842 обекта за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Съставени са 16 акта и 161 предписания за установени несъответствия със законодателството в областта на храните. Затворен е един обект във Варненско заради лошо хигиенно състояние.

Спрямо резултатите от проверките около Великден през миналата година се отчита по-малък брой нарушения при извършени повече проверки.

По данни на БАБХ през 2020 г. са били проверени около 4 300 обекта, за установени несъответствия са били съставени 60 акта и 365 предписани, а насочени за унищожаване са били около 1 500 кг негодни храни.  http://dnesplus.bg