При приемането на властта новият министър-председател на България Стефан Янев даде заявка за съдържателно управление и обеща приемственост. На базата на тази приемственост - би трябвало да бъдат удължени мерките, с които държавата подпомага бизнеса и хората заради пандемията.

Мнението е на президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той каза, че вече е разговарял с новия социален министър Гълъб Донев и, че ще настоява надбавките от 50 лева, които хората получават над пенсиите да останат, но да бъдат преструктурирани. Не е сигурно, че преизчислението на пенсиите непременно ще ги вдигне. Когато политиката започне да се бърка в пенсиите, нещата стават лоши. Трябва да се пипа с по-малко политически ентусиазъм в пенсионната система

"Новият социален министър трябва да успокои хората, смята Манолов. Социалната сфера трябва да бъде основен приоритет, каза още той.

"Със сигурност трябва да продължат мерките, които пречат на развитието на безработицата - 60/40, макар че ние с работодателските организации от доста време предлагахме тя да бъде преструктурирана и то чрез промени през законите", заяви президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Манолов поясни, че тези промени през законите са да бъде заложена в закона възможността да се предприемат мерки "не по някакъв специален ред, а законът да дава възможността да бъдат предприемани мерки и не да се предприемат извънредни такива". Сега очевидно няма как това да стане, тъй като няма кой да променя закона, каза той.

По думите на Манолов, когато се появи някоя криза, тя не се бори с ограничаване на разходите, а тъкмо обратното - с отпускане на разходи.

"Ограничаване на разходи, което рефлектира върху безработица, този път го нямаше. Ако бяхме остравили всички предприятия на това: "Оправяйте се кой, както може", това щеше да е доста по-различно", каза Манолов.  http://dnesplus.bg