На 100 000 души в България се падат 338 починали повече

България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи по време на пандемията, показва проучване на “Икономист”. Списанието е анализирало данни от различни източници, не само от системите за регистриране на починали от коронавирус, за да оформи цялостен поглед за въздействието на епидемията.

Сравнявани са данни за смъртност преди и след нейното начало. Така на 100 000 души у нас се падат 338 починали повече, което е два пъти над жертвите от COVID-19.

Преди нас е Перу с 412 умрели, а след нас Мексико с 321

В първата десетка са още Русия, Литва, Северна Македония, Еквадор, Сърбия, Чехия и Босна и Херцеговина.

Изданието посочва, че България е регистрирала най-високите седмични нива на извънредна смърт в цялото проучване. Това се е случило през ноември и декември миналата година. 

Европа е претърпяла някои смъртоносни грипни вълни след 2016 г., но броят на жертвите от тях е много по-малък от тези от COVID-19. Въпреки че сега повечето от починалите са на възраст над 65 години, броят на смъртните случаи сред европейците на възраст между 45 и 64 години е бил с 40% по-висок в началото на април миналата година, посочва “Икономист”.

Анализът му е установил, че в скандинавските страни, с изключение на Швеция, изобщо няма извънредни смъртни случаи, което показва, че здравните им системи са били добре подготвени да се справят с натоварването заради коронавируса и властите са предприели навременни и адекватни мерки.

В Централна Европа само Холандия и Швейцария регистрират повече починали през първата вълна на епидемията, отколкото обикновено са имали в тези месеци предишни години. Като цяло с много малки изключения

европейските страни въвеждат ограничения навреме, за да спрат разпространението на вируса. След като международните пътувания са възобновени през миналото лято, целият регион обаче е ударен от втората вълна през есента.

Най-засегнати са държавите от Югоизточна Европа, в които се увеличават не само починалите от коронавирус, но и въобще смъртните случаи. Възможните причини за това са няколко. На първо място, затруднен достъп до лечение на други заболявания заради пандемията. Отказ да се търси лекарска помощ от страх, че може да се заразиш. Малък капацитет за тестване, който не улавя всички случаи на COVID-19. 

Русия има най-голям брой извънредни смъртни случаи – 458 370 повече от очакваното между април миналата година и февруари тази, докато е съобщила само за 84 680 починали от коронавирус през този период.

За сравнение такова разминаване не се наблюдава в САЩ. Там от март миналата година до март тази са регистрирани 510 460 жертви на COVID-19, а случаите на извънредна смърт са 592 920. “Икономист” отбелязва, че извън Америка и Европа много малко държави публикуват данни, които могат да дадат отговор какво е реалното въздействие на пандемията.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares