Загубите за авиационния сектор заради кризата, свързана с пандемията от коронавируса в България вече надхвърлят 100 млн. лева.

Това заяви за "Бизнес.БГ" по БНТ председателят на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков.

По думите му от сектора са предлагали варианти на държавата, но засега помощ няма. "Идват едни 12 млрд. лева в държавата по Плана за възстановяване, където авиацията е с точно нула отредени отчисления за помощи", заяви Иванджиков.

От бранша подготвят писмо до парламента с конкретни искания за помощи, сред които евентуално намаляване на ДДС например.

Представителите на бранша са провели среща миналата седмица с министъра на транспорта в оставка Росен Желязков. Там им е било обяснено, че средствата от концесията на Летище София трябва да постъпят в държавния бюджет и в последствие специална комисия да решава как да бъде подпомаган браншът.

До 5 дни туристическият бизнес ще може да изпрати предложения за промяна на Националния план за възстановяване и развитие, така че в стратегическият документ да бъде включен и сектор "Туризъм". За това се разбраха днес присъстващите на среща за актуализиране на плана в парламента, организирана от депутата от "Има такъв народ" Ивайло Кожухаров.

За промяна в Националния план за възстановяване и устойчивост и удължаване на икономическите и социални мерки до края на 2021 г. настояха представители на бизнес и синдикати.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares