Беше одобрено на първо четене предложението за въвеждане на изцяло машинен вот

Правна комисия не прие предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на държавната субсидия за партиите или коалициите на 1 лев. В подкрепа на предложението гласуваха само депутатите на Слави Трифонов, против бяха от БСП и ДБ, а от ГЕРБ се въздържаха.

  Въздържа се и Николай Хаджигенов от ИМВ, а ДПС не участваха в гласуването. По време на дебатите от ДПС заявиха, че ако това се приема ще предложат субсидията да стане 0 лева. Според действащия текст в закона, че формациите получават 8 лева на глас.

В същото време Правната комисия одобри на първо четене законопроекта на ИТН за въвеждане на изцяло машинен вот.

Той включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, машинен вот и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини. Предложенията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

Разписано е още да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Искат също и смяна на ЦИК като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares