Малко след полунощ 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” с чуждо тяло в хранопровода, съобщиха от болницата.

Рентгена показал, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът е интубиран незабавно, а дежурните екипи на най-голямата спешна болница в страната се опитали да отстранят застрашаващия живота му предмет.

Случаят събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция.

„Специалистите ни се стремят да избегнат агресивния подход чрез торакотомия или отваряне на гръдния кош на пациента и предприемат иновативен хибриден и много по-щадящ метод. Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни - през стомаха и през устата“, обясняват от лечебното заведение.

След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце.

„Не сме имали досега такъв случай. В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, сподели началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares