За да бъде променен начинът, по който работи ВСС, трябва да има промяна в начина, по който той е структуриран, в начина, по който се избират неговите членове, както и съществена промяна в неговите правомощия. Това каза пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласува "против".

"ВСС трябва да бъде разделен на две колегии. Няма защо във вземането на решения, които касаят съдилищата, да участват прокурори. И обратното. Важно е в съвета, който отговаря за работата на съдилищата, да има преимуществено участие на съдии, избрани от съдии. В прокурорския съвет да има външен контрол, да не бъде съставен само от прокурори, защото тогава ще има ограничение на влиянието на главен прокурор. Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор. Административен ръководител начело на прокуратурата би следвало да има, но не с тази различна регламентация от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд". Атанаска Дишева посочи, че в петък ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.

Според нея този ВСС - с изтекъл мандат, има законно право да избере новия главен прокурор, но това няма да отговори на обществените очаквания.

"Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България главен прокурор се освобождава предсрочно. Но правомощието да се определи изпълняващ длъжността "главен прокурор" е на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като процедурата по избор се провежда пред Пленума и тя е различна от процедурата за избор на административен ръководител. Нямаме гаранция, че временно изпълняващият няма да остане на тази длъжност в продължение на месеци или години. Докато изпълнява длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор". Това каза юристът и допълни, че няколко часа след издаване на Указа на президента за освобождаването на Иван Гешев Прокурорската колегия на ВСС се е събрала и в рамките на "семпло обсъждане" на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел.

"Трябваше на публичен и на задълбочен дебат да бъде поставено наличието на професионални и нравствени качества, изисквания, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на съдебна власт".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/791796-atanaska-disheva-vss-trabva-da-bade-razdelen-na-dve-kolegii

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares