Засегнатите от наводнението могат да получат помощ по няколко линии - еднократната помощ, която е до 1512 лв след опис на щетите или помощ за повредени уреди, която достига до 2500 лв. Могат да се възползват и от програмата за безплатен обяд, както и по програмите на Агенцията по заетостта, която предстои да наеме хора за почистването на наводнените участъци.

Това каза премиерът Николай Денков след заседанието на кризисния щаб за наводненията в област Враца. Министър-председателят заяви, че институциите са предприели адекватни действия в кризисната ситуация, а най-критичното, изглежда, е отминало, съобщават от БНТ.

"Първата реакция на институциите, за щастие, е била добре координирана. Областната управа, кметовете, дирекцията за пожарна безопасност, военните се включиха още същата вечер и това позволи да не се стигне до някакви по-сериозни ситуации. Целият контрол по това колко вода да се изпусне, накъде да се насочи техниката, всъщност позволи най-тежкият период да бъде овладян. Това, което е важно, е че непосредствената опасност вече намалява. Трябва да се внимава на местата по поречието надолу - като Мизия, където водите все още са високи, но по всичко личи, че най-критичното вече отмина", заяви Денков.

Източването на язовир "Огоста" трябва да продължи, но уверението е, че това няма да увеличи нивата на водата в коритата на реките Огоста и Скът.

Тепърва предстои оценката на щетите, но според министър-председателя възстановяването на разрушената инфраструктура ще струва милиони.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/791799-denkov-ot-vraca-pomosht-po-nakolko-linii-mogat-da-poluchat-postradalite-ot-navodneniata-opasnostta-namalava

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares