„Частично бяхме подготвени за проливните дъждове. Няма жертви, а това е най-важното. Това е най-добрата новина от тази наистина бедствена ситуация. Годишно в света загиват около 6000 души по време на наводнение. В България към момента няма нито една жертва.Основният риск е с язовирите. „Огоста“ е особен язовир – той не позволява запълване на повече от 65-70%.

Става дума за специфика на стената му. Нещо, за което се говори вече няколко пъти. Създавани са в годините различни работни групи, но за съжаление проблемът там все още не е решен. Фирмите, които се наемат да почистват речните корита, създават сериозен риск от по-големи следващи наводнения. Решението е тази дейност да се прехвърли от областните управители към горските стопанства.Това коментира в предаването „120 минути“ бившият екоминистър и съучредител на партия „Зелено движение“ Борислав Сандов.

Той припомни, че заради климатичните промени, ние все по-често ще сме свидетели на локализирани природни явления. Според него е трудно за властите да овладеят тези процеси, защото от една страна има проблем с финансовия ресурс, а от друга – с липсата на контрол и спазването на закона. „Основният системен проблем е, че областните управители нямат бюджет, нямат техника, нямат и служители, които да се занимават с всичко това. В момента те сключват едни договори с фирми, които извършват тези дейности (по разчистването на речните корита – б.р.) за своя сметка, а в замяна прибират материал и го продава“, каза още той.

Бившият екоминистър обясни, че ако на фирмата ѝ е неизгодно да почисти речните корита, тя или изсича по-голямо количество дървесина, за да си избие парите, или само имитира почистване. „Всичко това само създава по-голям риск от наводнения“, категоричен е той и допълни, че тази дейност трябва да се прехвърли от областните управители към горските стопанство, защото те имат бюджет, техника и достатъчно хора. Освен наводненията в България, Борислав Сандов коментира и трагедията в Украйна с разкъсването на язовирната стена на „Каховка“. „Стената на този язовир е около 30 км. Язовирът е наистина огромен – ако го сравним с българско съоръжение, трябва да кажем, че той е 36 пъти по-голям от язовир „Искър“. Наистина е огромен, но това няма да повлияе на качеството на водите в Черно море“, каза той.

Сандов подчерта, че към момента проблемът със замърсяването на черноморските води е по-скоро регионален. Той обаче уточни, че не е изключено това лято дори у нас да се наблюдава малко по-зелена вода, заради свръх растежа на водорасли в следствие на нахлуването на големи количества сладка вода и различни отпадъци.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/791811-sandov-chastichno-bahme-podgotveni-za-prolivnite-dajdove-nama-jertvi-a-tova-e-nai-vajnoto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares