"Свикнахме в последните две години да се будим с нови доставни цени. Всеки производител си имаше своето обяснение за вдигане на цените. Никога не сме успявали да компенсираме загубата от вдигането на доставните цени. Една част от загубата я слагаме в надценката, другата част е от печалбата.

Не си представяйте, че кафето ще стане 3 лв., ако струва 2 лв. в заведението. В България пием най-евтиното кафе, средната цена е около 2 лв. В Европа за 1 евро няма почти никъде", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

От БАЗ се надяват да не се стига до ново поскъпване в заведенията.

"Всеки понеделник получавам имейли от всички доставчици: "Много съжаляваме, 5-10% нагоре". А ние не можем всяка сутрин да правим ново меню. Досега няма увеличение на цените. Хората очакват от нас да върнем продажните цени от 2019 г. Да де, ама отзад никой не връща цената", посочи Алибегов в студиото на "България сутрин".

Гостът изтъкна, че в предизборната програма на 3-4 партии, които сега са в парламента, е имало точка за запазване на 9% ДДС.

"Направили сме много анализи и им показахме, че в Европа в 23 от 27 страни са намалени ставките за туризма. Показахме как ниските ставки са се отразили на приходите и се оказа, че няма никакви загуби за бюджета. 2023 г. е първата година, от която работим без никакви ограничения. Не всяко намаляване на някоя ставка значи нещо лошо. Ще участваме в разговорите за бюджета за 2024 г.", каза още Алибегов.

По думите му предишният служебен кабинет не е направил абсолютно никакъв анализ на случилото се с ДДС-то. В същото време НАП отчита дисциплиниране на сектора.

Ресторантьорите изразиха резерви към новия министър на туризма Зарица Динкова, тъй като, по думите на Алибегов, тя няма нищо общо с туризма и не е експерт.

"Обидно е към туристическия сектор даже да не се пробва да се сложи човек, който има нещо общо с туризма. Писахме писма, дадохме предложения със CV-та, които Николай Денков и Мария Габриел да разгледат. Тяхно право е да не са съгласни с тях, но можеха да сложат човек, който има нещо общо с туризма. Назряват доста големи проблеми, най-вероятно ще се стигне до протести. Искаме среща с акад. Денков, който да обясни как е взето решението за този човек. Тази дама попада под нашите удари без основание. Очакваме да бъде сменена с някой експерт", обясни председателят на БАЗ.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/790417-alibegov-piem-nai-evtinoto-kafe-v-evropa

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares