Ако няма сътресения в парламента, е напълно възможно бюджетът да се приеме до края на юли.

Това каза пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според Панчев не трябва бюджетът да се разглежда като условие "временно да изментим властите в ЕС, да скрием реалния бюджетен дефицит и да го прехвърлим за следващата година".

"Държавен дълг със сигурност ще има – самият дефицит го предполага. Въпросът е колко ще е голям и как ще бъде управляван. Без дълг, когато имаш дефицит, не можеш да се оправиш. Това е задължителна част от микса", подчерта икономистът от ЕКИП.

Икономистът изрази съмнения, че е възможно дефицитът да се задържи до 3% за по-дълъг срок. След като няма да се увеличават данъци и няма да се намаляват социалните разходи, остава да се ограничи само капиталовата програма. Нейното свиване ще има негативен ефект както на общинско, така и на национално ниво, посочи Панчев в предаването "Преди всички".

"Ако се окаже, че той (премиерът Николай Денков – бел. ред.) не желае да ореже и капиталовите разходи, няма да се стигне до заветното число от 3%."

Европейските средства и средствата по ПВУ нямат отношение по изпълняването на критериите за еврозоната и към постигането на този конкретен бюджетен дефицит, подчерта Панчев.

Той не очаква голям скок на инфлацията в следващите месеци, но уточни, че намаляващата инфлация не се дължи "на хубава причина", визирайки вдигането на лихвите и предизвикването на рецесия.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/790411-stoan-panchev-za-deficita-opit-vremenno-da-izmentim-vlastite-v-es

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares