Очаквах отстраняването на Гешев от две години и половина. Всички, които протестирахме по площадите доживяхме да видим как нито Бойко Борисов, нито Иван Гешев са на постовете, които желаехме да напуснат. Иван Гешев обаче все още не е освободен от поста, ВСС взе решение да предложи на президента да го освободи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria юристът Минчо Спасов.

Тъй като няма нормативно определен срок, от президента може да се очаква всичко. Давам пример колко време той бави указа си за Обзор, където имаше законен референдум и трябваше той да се произнесе в нормалния едномесечен срок по АПК. Той не го направи, напротив инспирира служебното правителство да отмени предложението си, което е доста спорен факт.

Едва ли решението на КС ще бъде препятствие, тъй като е налице един процесуален закон. Той действа занапред след като бъде приет.

Интересни ще бъдат коментарите на хората от ВСС, които се въздържаха. Например Севдалин Мавров напусна заседанието и не гласува. Интересни са и коментарите на тези, които не подкрепиха това предложение.

Решението на първо време означава едно пречистване на съдебната система от един човек, чието поведение не беше присъщо за поведението на висш магистрат. Един човек, на който не му беше мястото там. Вероятно ще намери своето място в политиката. Всичките му действия говорят за това, че той ще направи партия.

За това говорят изявленията, които той прави вече повече от година и в последните месеци се концентрираха в лозунги, които имат чисто политически характер. Второ – неговото убеждение, че ще ползва подкрепата на ромските лидери. Знаете, че в момента ромските лидери са разделени помежду си. Единственият му проблем пред това да стане лидер на ромска партия ще е Ицо Папата, който не го долюбва към момента, но ако той се разбере с него тази партия би могла да има доста голям успех.

От изслушването на Гешев в Европарламента може да им политически последици за лицата, които са разследвани в тези производства чрез компрометирането им като политически лидери. Може да последват допълнителни разследвания към Борисов за лъжесвидетелстване. Помним изявлението му пред немски вестник за Мата Хари, че той също е мъж, т.е. призна си тази събитийност. В същото време пред разследващите в България каза, че нищо не си спомня, а това е лъжесвидетелстване.

Очаквам, че ще имаме някакъв временен период, в който няма да имаме главен прокурор, а временно изпълняващ длъжността по преценка на ВСС, който би могъл да излъчи един от заместниците му.

Нов главен прокурор, според мен, няма да имаме скоро, защото в момента има един много интересен факт, свързан с ролята на следствието. По мои наблюдения, то се очаква да бъде формирано като шпиц команда на кукловодите, които досега ръководиха прокуратурата.

Изкараха го като първа стъпка от прокуратурата, а сега се очаква да му дадат още по-голяма самостоятелност по разследването на т. нар. престъпления с обществен интерес. Това са престъпленията, свързани с много пари. По този начин кукловодите ще променят фокуса си не толкова в назначаване на прокурорите, а в овластяването на следователите, които в момента се използват като банка кадри за ръководство на съдебната власт.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/790410-mincho-spasov-ako-geshev-se-razbere-s-ico-papata-moje-da-napravi-romska-partia-i-da-ima-uspeh

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares