В две изложби чрез документи Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ представя моменти от живота и дейността на Георги Стойков Раковски, предаде репортер на БГНЕС.

Националната библиотека отбелязва 200 години от рождението му с откриване на експозициите „Мъдрост с храброст в едно” и „Галерия на достойнството”.

Документите на Раковски са достояние на обществеността повече от 100 години“, разказа пред БГНЕС д-р Руслан Иванов, главен архивист в отдел “Български исторически архив” на Националната библиотека. Той обясни, че архивът е известен, голяма част от него е публикуван. “Тоест няма какво ново да покажем. Новото и любопитното е, че тук в 11 витрини – 10 големи и една централна, са изложени оригинални документи. Тези документи се съхраняват в трезора на БНБ. За изложбата, посветена на 200 години от рождението на Раковски, ние сме извадили от трезора част от документите, разбира се, около 100 документа са включени в таблата и витрините“, посочи той.

По случай годишнината НБКМ представя допълнителен тираж на електронното издание на джобния бележник на Раковски, каталог на изложбата „Мъдрост с храброст в едно” и факсимилно издание „Из документалното наследство на Георги С. Раковски“ .

„В централната витрина виждаме експонирано оригиналния вариант на джобния тефтер на Раковски, заедно с дигиталния му вариант, фотография на една картина на Георги Раковски, която е озаглавена Раковски в Балкана и визитна картичка на Георги Раковски. Джобното му тефтерче е един дневник на четата, която той предвожда през лятото на 1854 година в Балкана“, каза Руслан Иванов.

Изложбите ще продължат до началото на май.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares