Много от недвижимите имоти около университетите остават празни

„Наемите са намалили стойностите си минимум с 10%. Има спад повсеместно“, коментира за БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.

По думите му драстично е намаляла заетостта на т.нар. апартаменти за краткосрочни наеми с цел туризъм.

Друга тенденция е, че много от недвижимите имоти около университетите остават празни. Част от работещите в IT индустрията, които са от други градове, също са излезли от пазара за наеми в София, заради режима си на работа home office и завръщането по родните места.

„По основните търговски улици в големите градове се забелязват доста свободни площи. Всичко е свързано с настоящата ситуация“, уточнява Добромир Ганев.

Относно продажните цени на жилищните имоти през четвъртото тримесечие на изминалата година НСИ отчита ръст от 8,6% спрямо същия период на 2019 г. За София ръстът е 11,3% за съществуващи жилища, а за новите – малко над 4,5%. В Пловдив ръстът в цените на жилищата е 3,2%.

Ганев потвърди тенденцията на преориентиране от големите градове към селата и по-спокойни населени места, където по думите му има достъп до по-добра екосреда, повече отворени пространства и възможност за здравословно пребиваване.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares