Транспортните цени нарастват за втори пореден месец

През март 2021 г. месечната инфлация в България се повишава с 0,1%, докато годишната инфлация нараства с 0,6%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това слабо увеличение на месечната инфлация е в резултат най-вече на нарастване на транспортните цени, смятат експерти. Според тях НСИ отчета най-високата инфлация на годишна база от октомври 2020 г. насам.

През март тази година намаление с 0,1% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на ниво от февруари. В същото време цените на облекло и обувки бележат спад с 0,9% спрямо месец по-рано, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават се повишават слабо с 0,1 на сто.

Намаление с 0,4% има при цените за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности, а в здравеопазването цените остават на февруарското равнище.

В същото време транспортните цени нарастват стабилно за втори пореден месец. През февруари те се повишиха с 2%, а през март с 3%, докато цените за развлечение и култура бележат понижение с 3%, а в образованието - повишение с 0,3 на сто.

Цените на съобщенията пък намаляват с 0,9% спрямо предишния месец, докато тези за ресторанти и хотели бележат слабо нарастване с 0,3%, отчита още НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март нараства с 0,2% на месечна база. Този индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС и е един от критериите за ценовата стабилност относно присъединяването на България към еврозоната.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares