Шестимата полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, след дълги перипетии и около месец закъснение, най-сетне напуснаха района на Антарктика и в добро здраве са на Южноамериканския континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Призори, самолетът Херкулес С-130, на уругвайските военно-въздушни сили е свалил антарктиците в най-южния чилийски град Пунта Аренас, на междинното си кацане на последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.

Още от самото начало експедицията започна със закъснение. Испанският кораб „Есперидес“, с който бе планирано да пристигнат на остров Ливингстън, въобще не отплава от Испания поради заболяване от COVID-19 на част от екипажа. След двадесетдневна строга карантина в Пунта Аренас, другият испански кораб „Сармиенто де Гамбоа“, превози групата, преди закриването на съседната ни испанска база „Хуан Карлос I”. Oтново, чилийският кораб „Акилес“, с когото бе предвидено заминаването от острова, в края на март, също бе карантиниран поради ковид-заболявания. В края на сезона, преди настъпването на полярната зима, в района практически нямаше кораби. След бързата намеса на проф. Пимпирев, който установи контакт с Чилийския Антарктически институт, бе договорено корабът „Лаутаро“ да промени курса си и да превози полярниците ни, заплашени от зимуване без запаси от храна и гориво, до съседния остров Кинг Джордж, където има целогодишни бази и летище.

Независимо от логистичните проблеми, експедицията успя да изпълни всички планирани дейности и да преодолее трудностите, породени от независещи от нея обстоятелства. Бяха отстранени пораженията по съоръженията и постройките в базата, причинени от бурните ветрове, през времето когато няма никой в базата и тя бе консервирана за предстоящата зима. Беше подготвена площадката за строителството на новия лабораторен блок, беше построен специален хангар за инсинератора, с който се изгарят екологично, всички органичните отпадъци и бяха снети всички данни от целогодишно действащата научна апаратура, която регистрира климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития, в района, когато базата не е обитаема, съобщи проф. Пимпирев.

Очаква се участниците в експедицията да се завърнат в понеделник на родна земя.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares