С традиционно шествие на ученици от русенски училища започнаха тържествата, посветени на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Два лъча с представители на всички учебни заведения в града дефилираха в униформи по ул. “Александровска”, като първият тръгна от СУ „Христо Ботев“, а вторият - от ПГДВА „Йосиф Вондрак“.

Шествието беше съпроводено от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев и барабанчици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. В него се включиха и мажоретният състав „Екстрийм“ и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Участниците в празничното шествие се събраха пред сградата на Община Русе, където кметът Пенчо Милков се обърна с приветствено слово към всички присъстващи. „Да благодарим и на съвременните будители, които държат ръцете ни, докато се учим да пишем, и са търпеливи с неумелата ни реч. На всички, които носят словото в себе си и го карат да пребъде в творчеството си. Обичайте българските думи, песни, книги – те са най-ценното, което имаме!“, каза Милков.

Русенските ученици дадоха началото на празничния концерт с изпълнение на общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, написан през 1892 г. от преподавателя по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски.

В празничната програма участие взеха хор "Св. Георги Победоносец" към Общински младежки дом, Детски хор “Дунавски вълни” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница” при Общински детски център за изкуство и култура, Вокалната група при СУ ”Христо Ботев” с ръководител д-р Наталия Константинова, формация за модерен балет ”Мираж” и много други състави от учебните заведения в Русе.

От 12:30 ч. пред Доходното здание се състоя ежегодната официална церемония по връчването на почетна грамота и плакет на учениците от образователните институции, постигнали завидни резултати в своето обучение. 31 възпитаници на училища от община Русе бяха наградени от кмета Пенчо Милков.

Кулминацията на тържествата по случай празника ще бъде в Голямата зала на Доходното здание, където от 19 часа ще се проведе Церемонията по награждаване на тазгодишните носители на Награда „Русе“ 2023. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе. Водещ на церемонията ще бъде Евгения Явашева, а в нея ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Балет „Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/784987-ruse-otbelaza-24-mai-s-tradicionno-shestvie-i-praznichen-koncert

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares