Вносът на руски петрол у нас намалява, потвърди в интервю за БНР директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски. Страната ни все още се ползва с изключение от ембаргото, наложено от Европейския съюз заради войната в Украйна.

През 2021 г. делът на руския нефт у нас е бил около 45 %, коментира Геренски и изрази притеснение, че бюджетните прогнози са правени при цена от 82 долара за барел на сорта Брент.

„В България сорт Брент не се внася и не се очертава да се внася, защото е по-скъп. Нивата, на които се внася руски петрол, са около 40 долара за барел, което е доста по-различно”, каза още шефът на Агенция „Митници“.

Оттам настояват да се облагат с акциз и течностите за електронни цигари, в които няма никотин. По думите на Гренски това е практика в Гърция, както и в повечето държави в общия европейски пазар. Директорът изрази притеснението си, че този тип продукти се използват и от непълнолетни.

„Мога да илюстрирам с един пример: в депо на територията на страната бяха задържани 30 000 литра такава течност. Съдържанието на патрона за една електронна цигара е 2 милилитра. Това означава, че задържаното количество и за около 15 милиона дози", отбеляза Геренски.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/785012-shefat-na-agencia-mitnici-vnosat-na-ruski-petrol-u-nas-namalava

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares