"В момента първият мандат изглежда проигран. Никой няма да иска да се замеси в тази ситуация." Това мнение изрази пред БНР политологът Емил Соколов.

Подкрепа от ПП-ДБ няма да има, прогнозира той.

По думите му случаят с Гешев и скъсаната от него оставка "по-скоро е аргумент против подкрепа за първия мандат".

"След вчерашните събития идеята за институционалност, държавност отново бе употребена като носна кърпа."

Реакцията на БСП беше много показателна. Никоя политическа сила в момента не иска да се забърква в този скандал между Борисов и Гешев, смята Соколов. Той добави, че със сигурност Гешев е искал да удари по Борисов, но когато спрямо ДПС главният прокурор е подходил "деликатно" и не е имало "агресивна реторика".

"За ДПС беше доста по-обран."

Според Соколов все пак ще бъде предложен някакъв кабинет с първия мандат, тъй като има подкрепа от ДПС и ИТН, но това няма да мине, защото "първият мандат е сравнително обречен". Борисов е преговарял с ПП-ДБ, за да придаде "човешко лице на поредната си завера с ДПС, което е факт", подчерта анализаторът.

БСП не би подкрепила състава на кабинет с премиер Николай Денков с втория мандат – там военен министър е Тодор Тагарев, напомни още Соколов.

"Вървим към избори предвид събитията от последните дни", обобщи Емил Соколов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/782401-politolog-sled-vcherashnite-sabitia-ideata-za-institucionalnost-darjavnost-otnovo-be-upotrebena-kato-nosna-karpa

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares