Иван Демерджиев ще посети днес Регионална дирекция Гранична полиция - Елхово. От 11:30 часа той ще връчи нови пистолети на гранични полицаи, съобщават от БТА.

В изпълнение на един от водещите приоритети на ръководството на МВР, за осигуряване на необходимото оборудване на служителите са закупени общо 800 пистолета.

Те ще бъдат разпределени за нуждите на униформените в страната. Общо 100 са предвидени за граничните полицаи в РДГП-Елхово.

По време на годишния отчет на ГДГП през март министър Демерджиев отбеляза, че от началото на годината се наблюдава увеличение с над 40% на миграционния натиск в сравнение със същия период на миналата и „ако искаме да спрем вълната, която се надига, трябва да вложим всички свои усилия“. Вътрешният министър посочи, че предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи, ще продължи и съдействието на Министерството на отбраната, както и поддържането на постоянна комуникация с турската страна.

През 2022 г. са предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година. За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и др, сочат данните от годишния отчет.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/781979-demerdjiev-vrachva-orajie-na-granichni-policai

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares