Нека да видим как ще се развият нещата, това е доста сложна процедура – зависи от това как ще бъдат установени твърдените обстоятелства за предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Това каза в интервю за bTV представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев в отговор на въпроса подкрепя ли и как ще гласува за предсрочното отстраняване на Иван Гешев.

Отстраняването беше заявено първо от номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, а след това поискано и от шестима прокурори от ВСС.

Магдалинчев уточни, че процедурата е свързана с изслушване и събиране на доказателства. "С конкретни действия не виждам нещо, с което главният прокурор да е уронил престижа на съдебната власт", допълни той.

По думите му Гешев има седмица да реагира. Ако искането за оставката му е допустимо, се насрочва друго заседание. Цялата процедура ще отнеме около месец и половина.

Относно опита за атентат срещу Гешев и проблема с намесата на израелски експерт представляващият ВСС коментира, че информацията е много противоречива и все още се събират доказателства. Според него Гешев трябвало навреме да уточни дали семейството му е било в колата по време на атентата.

В отговор на въпрос дали има политически назначения във ВСС, Магдалинчев каза, че няма политически назначения в Софийската колегия и не вярва да има и в Прокурорската колегия.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/782007-boan-magdalinchev-ne-vijdam-neshto-s-koeto-glavniat-prokuror-da-e-uronil-prestija-na-sadebnata-vlast

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares