Цялата политическа ситуация изглежда като една черна комедия, заяви пред БНР политологът Ивайло Динев.

"Махалото отиде в посока, която е полезна за ГЕРБ и "Възраждане"", изказа мнението си той. Според него в тази ситуация избирателите са най-прецакани, защото "тази черна комедия ние я наблюдаваме".

"Преходът е завършил, говорим за друго време, в което ГЕРБ е основната сила, не са комунистите.

Тук говорим за партия, която много по-дълго време управлява от останалите. Имаше кратък исторически момент, в който можеше да се случи нещо генерално - той беше изпуснат и пропилян. Сега ще чакаме ново натрупване", коментира Динев.

Според него ситуацията изглежда така, сякаш е написана от стара версия на чат бот:

"Проблемът е, че когато не е направено с мисъл, много ясно личи какво се цели. Махалото се върна в последните месеци - ГЕРБ са силата, която задава дневния ред, и го задава по начин, че да изглежда, че тя е партията, която единствено цели да стабилизира държавата, а останалите, ако не искат да работят с нея, значи са безотговорни".

По думите му предложението за премиер е намигване към европейските партньори и към партиите, които се наричат евроатлантически.

"Предложението за сваляне на доверието от главния прокурор сега изведнъж дойде по време на събитията с главно действащо лице Иван Гешев. Таймингът на тези събития изглеждат неслучайни, сценарият там също изглежда не много добре направен", изказа мнението си политологът.

Изглежда, че наистина каквото и да се случи оттук насетне, ГЕРБ ще си запази ролята на партията, която изглежда е победителят и партията, която определя дневния ред, смята той. И добави:

"А останалите, ако не се прегърнат с ГЕРБ, ще изглеждат малко безотговорни. А тези, които се прегърнат, тази прегръдка няма да бъде дълго време добре възприета от симпатизантите им".

Според Ивайло Динев формулата за управление по-вероятно ще бъде план Б, което, по думите му, изглежда е бил планът още от началото.

"Всеки се опитва да изглежда, че той има индивидуалност в тези преговори, има за какво да настоява, има за какво да се бори, има за какво след това да обясни пред избирателите си. Това пак е игра".

"Ако БСП се съгласят и отидат заедно с ГЕРБ към управление, означава, че те са разбрали, че вече няма какво да губят и техните избиратели са се свили до най-верните им фенове, които дори това биха преглътнали", продължи коментара си политологът.

Според него при тази ситуация периферията ще се насочи към по-радикални партии като "Възраждане".

Той изказа мнението си, че ПП-ДБ съвсем погрешно са отишли в "коловоза на компромисите и преговорите". По думите му по този начин дори да не влязат в управление с ГЕРБ, само фактът, че имаше разговори, не е добре за тях.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/782011-politolog-gerb-shte-si-zapazi-rolata-na-partiata-pobeditel-koato-opredela-dnevnia-red

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares