„Доверие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трудно можем да очакваме. Това обаче не означава, че те няма да се съберат в едно общо управление. От самото начало на тази сага подозирам, че решението за общо управление е взето. В момента ни се пакетира по начин, по който да бъде преглътнато от гласуващите за ПП”.

Това каза в студиото на "Здравей, България" политологът Стойчо Стойчев. Той, заедно с журналистите Ружа Райчева (OFFNews) и Калина Влайкова (euronewsbulgaria.com), политологът Димитър Ганев (Trend) и Арман Бабикян от „Ние идваме!”, коментираха ще има ли правителство "Габриел" и с чия подкрепа ще стане това.

„Ние очевидно не си говорим за чиста политика. Тъкмо започнем да обсъждаме ще има ли правителство и започва „да се търкаля” една глава, което измества разговора и прави нещата непредвидими. Виждаме повърхностен разговор, който изглежда политически, и следващия момент започват да се навързват събития, разклащащи основите”, смята Калина Влайкова.

„Не виждам грандиозен проблем в заявката на Габриел за отзоваване на главния прокурор. Това е политически разговор от много години. Проблемът произтече след това. Когато се задействаха прокурорите във ВСС - поразително съвпадение. Това са хора, до онзи ден пели песни в прослава на Гешев. Завъртането на 180 градуса не изглежда хигиенично”, добави тя.

Според Димитър Ганев все още не се намираме във финала на сюжета за главния прокурор. Вероятно развръзката ще дойде тази седмица. „Не изглежда красиво институция, която събираше обществено напрежение в продължение на две години, изведнъж някаква свръх динамика, промяна на позиции, разкол в прокуратурата, Това ни оставя с горчив привкус - че не всичко е в публичното пространство”, уточни той.

Политологът обаче не е сигурен дали прокуратурата е факторът, който ще „слепи” някаква коалиция. „Може да има въздействие, но няма да е основно. Това, което може да „слепи” коалицията са отделните политически интереси. Според мен всички опции са на масата. Но най-вероятният сценарий е за някакво правителство с партиите, които днес се срещат с ГЕРБ-СДС”, каза Ганев.

Ружа Райчева е на мнение, че най-вероятно ще има правителство. „Това, което ще го скрепи, не е Гешев, а са договорките за министерски постове, за общинска власт. Нинова всячески се опитва да оправдае това, което за нея е вид самоубийство - но явно е преценила, че нови предсрочни избори ще потопят партията ѝ”, коментира журналистът.

„Създателите на това, което се случва, са на първия ред в Народното събрание. Дава знак „ще правим всичко, което трябва, само и само да бъдете добър сапун за съвестта на ГЕРБ и ДПС. Създателите са на първия ред в парламента - единият е Д.П., а другият - Б.Б. Акционерите в дружеството „главен прокурор” стоят на първия ред в Народното събрание. Не ми се иска ГЕРБ-СДС да са се разбрали с ПП-ДБ, но изглежда така”, заяви Бабикян.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/782022-stoicho-stoichev-doverie-mejdu-gerb-sds-i-pp-db-trudno-moje-da-chakame-tova-ne-znachi-che-nama-da-sa-v-obshto-upravlenie

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares