„Имаме много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“. Така вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев отговори на журналистически въпрос за това дали разследващите имат данни за хора, свързани с взрива, който избухна на 1 май до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Това съобщи БТА

Той коментира темата в кулоарите на парламента, след участие в блицконтрол, на който заяви, че има незначителни щети по колата на главния прокурор, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него, както и че семейството на Иван Гешев не е пътувало с него.

Демерджиев посочи, че Европол са се отзовали, свързали са се с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. „Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие“, добави той.

„Ще използваме целия капацитет на всичките ни партньорски служби, за да стигнем до извършителите на това взривяване“, посочи министърът.

Той обясни, че при такъв случай трябва всички версии да бъдат проверени, като добави, че избухналият взрив не е от естеството, който да преодолее бронята на автомобила на главния прокурор и да го убие.

„Тоест, всички други възможни версии трябва да бъдат проверени и изследвани в хода на досъдебното производство“, допълни той. На въпрос дали може да направи проверка дали не става въпрос за инсценировка, Демерджиев отговори, че прокуратурата дължи обективна проверка по всички възможни версии и ще получи пълно съдействие от МВР и партньорските служби.

Във връзка с маршрута на главния прокурор в деня на взрива, министър Демерджиев обясни, че Иван Гешев „многократно е пребивавал на това място, от което се е връщал, и всъщност, маршрутът, по който е преминавал, почти винаги е бил този“.

На въпрос дали има пропуск на службите за сигурност във връзка с взрива срещу кортежа на главния прокурор, министър Иван Демерджиев коментира, че ще бъдат анализирани всички потенциални възможности да се подобри охраната, като са обсъдени и възможни мерки за подобряване капацитета на службите и на взаимодействието между тях.

Демерджиев заяви още, че НСО има нужда от финансова и техническа помощ. „Стари са автомобилите, с които се возят охраняваните лица. Поради тази причина множество чужди делегации отказват да пристигнат в България, защото нямаме автомобили със съответното ниво на защита и необходимите технически средства“. Министърът добави, че някои чуждестранни делегации сами си докарват необходимата техника.

„Създаде се работна група, която да обсъди нуждите на НСО и останалите служби, така че да могат да бъдат финансирани приоритетно“, каза още той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/779332-ivan-demerdjiev-vzrivat-v-incidenta-s-ivan-geshev-ne-moje-da-preodolee-bronata-na-avtomobila-i-da-go-ubie

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares