"Независимо кой и защо е организирал това покушение, това е лош сигнал за България, за състоянието на държавата, за перспективите пред Шенген и пред еврозоната. Това говори за хаос в държавата. Единственият начин да се излезе от тази ситуация с минимални поражения, е максимално бързо разследване - да има арестувани, разпитани, иначе ще го говорим три-четири дни по медиите, ще заглъхне и ще остане като черно петно върху държавата.

Значи в момента по случая не се нуждаем от нищо повече от истината". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът Калоян Методиев в отговор на въпроса какви политически капани се залагат в контекста и на заложените бомби срещу главния прокурор. Методиев не е оптимист по отношение на резултатите от разследването на атентата срещу Иван Гешев: " За 33 години опит по отношение на поръчкови убийства, атентати, по които сме шампиони в Европейския съюз, мисля, че няма доведени докрай разследвания. Така че няма как да съм оптимист и да имам претенции да говоря публично. По-скоро съм песимист". "Криминалният контингент надигна глава, побоища, престъпност, свързаност с полицията – това е цялостният хаос в държавата, безредието, което произлиза от политическата криза. Политиката, това е управлението на една държава, това е редът, който се слага. След като политиката е в криза, нормално е всички останали системи да блокират една след друга. И това са резултатите. Слабата държава ражда силна улица", анализира ситуацията политологът. Липсата на реакция след атентата от страна на президента Радев, от лидера на ГЕРБ Б.Борисов, както и определението на ген. А.Атанасов от ПП-ДБ, че това е "многоцелево активно мероприятие, което на първо място има за цел да героизира жертвата", Методиев определи като внимателно поведение и притеснение от коментари.

" Има много неясноти около опита за атентат срещу главния прокурор. Дори такива медийни герои, като Бойко Борисов, който използва всеки такъв случай, за да се появи пред медиите да говори – все пак това е неговата вода, той тръгна като главен секретар по отношение на престъпността и на реакциите спрямо нея, – дори той не си позволи да коментира. Така че явно има нещо, което притеснява политическите играчи – или цялостната ситуация, или интерпретациите, или неяснотите около това накъде може да тръгне подобен инцидент, разследване, какви са политическите импликации. Пак го слагам в цялостния хаос в държавата. Институциите не работят, от там идва една обща несигурност и сред гражданите, и сред политическите субекти, и сред икономическите, сред всички".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/778525-kaloan-metodiev-ima-mnogo-neasnoti-okolo-opita-za-atentat-sreshtu-glavnia-prokuror

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares