Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов след заседанието на ваксинационния щаб.

Към жени под 60-годишна възраст, в която възрастова група има нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде, прилагането да се извършва при повишено внимание.

Допълнителни подробности по темата ще бъдат дадени в четвъртък на редовния брифинг в Министерски съвет.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес стана ясно, че комитетът по безопасност на EMA (PRAC) е стигнал до заключение, че необичайните кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити трябва да бъдат определени като много редки нежелани реакции от Vaxzevria (бившата ваксина за COVID-19 AstraZeneca). При достигане до заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства, включително съветите на експертна група.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares