Отбелязването на 1 май е световна инициатива с вече 137-годишна история, породена от борбата за защита на правата на трудещите се и постигането на достойно заплащане и справедливи условия на труд.

Поколения наред този стремеж е водил и обединявал обществената енергия и в България. Благодарение на това днес трудовото законодателство на страната ни отговаря в пълна степен на най-високите международни стандарти, пише във Фейсбук страницата на Министерството на труда и социалната политика вицепремиерът и ресорен министър Лазар Лазаров.

В наши дни, когато 8-часовият работен ден от десетилетия се приема за даденост и безработицата е на рекордно ниски нива, говорим за риска от ограничаване на икономическия растеж поради нарастващия недостиг на кадри с търсените от работодателите умения в резултат от намаляването на работната сила и застаряването на населението. Наред с всички ползи за човечеството дигитализацията на труда, съвременните високотехнологични достижения и нарастващото използване на изкуствен интелект ще доведат до закриване на традиционни работни места, предупреждава Лазаров в поздравлението си по повод Деня на труда.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777887-socialniat-ministar-prizna-ima-narastvasht-nedostig-na-kadri

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares