Експерти по кредитиране очакват месечните вноски по ипотечните заеми да се увеличат средно с между 60 и 90 лева. Това ще бъде резултат както от повишаването на лихвите в световен мащаб, така и от решението на БНБ, с което задължава банките да увеличат резервите си.

Нееднократно от БНБ е отправяно предупреждението, че прекаленото нарастване на кредитния портфейл на банките в условия на несигурна икономическа среда и висока инфлация може да доведе до влошаването им, припомни пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев:

"Вдигането на минималните резерви е мярка, която Централната банка използва, за да накара банките да са по-внимателни в кредитирането. Тя също в решението си обявява и това, че очаква в следващите месеци нарастване на лихвите и затова иска пазарът да е защитен от бъдещо влошаване на кредитите на потребителите.

Какво ще се случи с лихвите по ипотечните кредити?

В края на годината лихвите по ипотеките ще са в рамките на 3 до 3,5 процента, което не е толкова страшно, в момента те се движат между 2 и 2,3 и 2,8%, когато говорим за новоотпуснати ипотечни заеми, а при вече изтеглените кредити от този вид?

"При тях също ще има леко нарастване, но то ще е постепенно и повече ще се случи в следващата година. Това означава за средните кредити в различните градове в България по-висока вноска с между 60 и 90 лв.", което според Тошев на фона на ръста на доходите няма да откаже хората от планираната покупка на имот с ипотека.

Какво ще се случи с потребителските заеми?

"Ръстът ще е малко по-висок – около 1 процентен пункт до края на годината, но те са за по-малки суми и това означава още по-ниско увеличение на месечната вноска – между 15 и 30 лева".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777790-krediten-konsultant-v-kraa-na-godinata-lihvite-po-ipotekite-shte-sa-v-ramkite-na-3-do-35

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares