"Бурята може да е отминала, но водата все още не се е оттеглила напълно. SARS-CoV-2, подобно на всички останали вируси, продължава да се изменя. Вирусите общо взето се изменят основно, когато инфектират нови гостоприемници, когато се размножават, тогава те трупат мутации. Освен това има и друга форма на изменчивост.

Това е когато един и същ организъм, една и съща клетка в един и същи организъм, бъде инфектирана с два различни варианти да речем, тогава те обменят генетични информации помежду си, и полученото потомство ще притежава характеристики и на двата родителски вируса. Така че да, той продължава да се променя". Това каза за "Фокус" вирусологът проф. Радостина Александрова по отношение на развитието на COVID-19 в Бъглария. По думите ѝ всеки следващ вариант, за да може да измести предишния, да го детронира, тъй като това още в началото на пандемията беше установено и това го знаем по принцип, нали, че за да може да възникне ново огнище в даден район, то трябва да бъде все пак предизвикано, и така показаха и данните, че то е предизвикано от вариант на вируса, който се различава от предишния, така че да успее да си намери нови, податливи, чувствителни гостоприемници. "Така че той непрекъснато продължава да се изменя. И тук вече е работата на специалистите, а именно да следят какво се случва със SARS-CoV-2. И не само с него между другото, идеята е да се следят всички онези вируси, и бактерии, и изобщо от патогенни организми, които биха могли потенциално да предизвикат епидемии и пандемии и т.н. Но в случая със SARS-CoV-2 това, което е важно, е, че той се променя. Така че ние продължаваме да следим какво се случва, всички тези нови варианти, които се появяват. Значи, много е важно и вариантът дали ще успее да се разпространим между хората, дали ще стигне до т.нар. "свръхразпространител", до такова събитие, което да даде възможност да се разпространи в сериозен мащаб. И основното нещо, от което ще се определя дали в даден район ще се стигне до така нова по-сериозна вълна или не, ще бъде от това какво е нивото на имунитет в този район, кога хората последно са се срещали с подобен на този вариант и т.н", допълни проф. Александрова. Тя посочи обаче, че все пак вече в световен мащаб хората са придобили някакъв базов имунитет, който ще ни помогне все пак дори да бъдем инфектирани, тъй като ние ще живеем с този вирус и с неговите разновидности, но да не се стига до онези трагични събития, на които бяхме свидетели в началото на пандемията. "Той ще продължи да бъде част от нашия пейзаж, за съжаление, няма как да си отиде, засега поне. Така че да, вирусът ще продължи да се изменя. Но поне засега няма данни някой от новите варианти първо, да бяга дотолкова успешно от имунния отговор, че вече да го обявим за нов щам, и второто нещо: няма данни някой от тях да предизвиква някаква много рязка промяна в клиничната картина, става дума в това да я направи много по-тежка. Но тук пак трябва да кажем, че това как ще се случат нещата при всеки отделен човек, зависи и от неговите индивидуални характеристики. Така че хората, които са по-възрастни, които са по-уязвими, със съпътстващи заболявания, с имунни дефицити, те определено трябва да бъдат защитени с всички възможни мерки", каза още проф. Александрова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777804-prof-radostina-aleksandrova-sars-cov-2-ne-si-e-otishal-toi-se-promena-nie-shte-jiveem-s-nego

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares