Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и скъпите енергийни носители. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Най-голямата индустриална зона в България, която се намира край Пловдив, поиска от няколко министерства и от президента промяна на образователната система, така че тя да отговаря на новите реалности на трудовия пазар и предложи издръжка на учениците.

Това съобщава Нова телевизия.

Бизнесът сериозно се задъхва заради липсата на кадри. Затова от септември над 6000 ученици в Пловдив ще се обучават в 236 професионални паралелки. За първи път в средното образование се разкриват атрактивни специалности, които ще помогнат на лечебните заведения да решат кризата с недостига на медицински сестри. Няколко големи чуждестранни компании вече оборудват лаборатории и работилници в самите гимназии. Като ще заплащат обучението на учениците и ще им предлагат работа. За първи път в града под тепетата се разкрива специалността “Асистент на лекар по дентална медицина“. Новата професия ще се изучава в гимназията “Цар Симеон Велики“. Като в училището се прави преустройство, за да бъдат открити два зъболекарски кабинета и STEM център за подготовката им. Приемът за новата специалност ще е след 7-ми клас. Сияна и Габриела-Никол са сред първите желаещи да изучават медицинската професия. Статистиката сочи, че в Пловдивска област има най-много зъболекарски кабинети, над 1000. Стоматолозите се нуждаят от медицински сестри или помощници. Над 200 са предприятията в най-голямата индустриален парк у нас- „Тракия икономическа зона“. Повечето от компаниите са чуждестранни и са световни лидери в леката и тежка промишленост. Кризата с кадрите при тях е най-голяма. За да си набавят нужните специалисти някои от компаниите разкриват учебни центрове и заплащат на желаещите да усвоят машиностроителните специалности. За да привлекат младите кадри още от училищната скамейка им предлагат финансови стимули. И в момента най-голямата индустриална зона се нуждае от над 2000 хиляди квалифицирани специалисти.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777708-200-predpriatia-v-nai-golemia-industrialen-park-u-nas-krai-plovdiv-se-zadahvat-ot-lipsata-na-kadri

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares