"Математиката ясно казва, че А+Б е равно на Б+А, така че дали ще има уговорка за първия или за втория мандат, това за нас, гледащите отстрани, някак е без значение". Това коментира пред БНТ Андрей Чорбанов, зам.-председател на парламента от "Има такъв народ".

Той заяви, че трябва да има стабилно правителство, защото държавата е поставена пред тежки условия и трябва да се ратифицират много закони, а правителството да изпълнява решенията на парламента.

"Ще подкрепим политики, които отговарят на нашите разбирания, но при сформиране на правителство между първия или втория, ще бъдем отговорна опозиция".

По думите му преговорите и списъците с министри са игра за публиката и се правят заради избирателите на първите две формации.

"Не би следвало ние да даваме оценка на тези процеси, защото не участваме в тези разговори. До нас не се допитват за политики, камо ли за състав на кабинет", каза зам.-председателят на НС.

Чорбанов предполага, че ще има кабинет, но не толкова заради желанието на първите две коалиции, а заради външнополитически натиск.

"Повече шансове има правителство, което се базира на много повече експертност, отколкото на политическо присъствие. В противен случай ние ще бъдем свидетели на борба за надмощие на отделните формации, а това не би било добре за страната".

ИТН е единствената партия, която може да говори с всички, заяви Андрей Чорбанов.

"Именно затова нашето ръководство при срещата с президента изяви желание да получи третия мандат, ако се стигне до него. Последните като класиране сме - да, но най-отворени като възможност за разговори с всички останали, защото всички останали потенциални носители на третия мандат имат прекалено много червени линии помежду си".

Според Чорбанов управление на т.нар. "хартиена коалиция" би било най-лошият вариант.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777722-andrei-chobanov-poveche-shansove-ima-pravitelstvo-bazirano-na-ekspertnost-a-ne-na-politichesko-prisastvie

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares