Обвиненият за убийството в Перник може да получи до 20 години затвор. Но това ще върне ли майката на тези две деца, след като е имало множество индикации за домашно насилие? Затова трябва да се предприеме подход, който не трябва да допуска подобни неща да се случват.

Този дебат обаче от твърде много време е замърсен. Това заяви в студиото на Нова телевизия министърът на правосъдието Крум Зарков в коментар на убийството в Перник, при което загина жена, жертва на домашно насилие.

По думите му в България дебатът за домашното насилие е засенчен от други удобни въпроси – джендъри, хомосексуални права и какво ли не още. „Няколко са партиите, които говорят по тези въпроси. БСП е най-гласовитата по тази тема, което въобще не ѝ прави чест”.

Според Зарков от години се знае какво трябва да се направи по въпроса и дори е внесен законопроект. „Трябва да се изгради система, която да координира усилията на различни органи – МВР, Министерство на правосъдието, социални грижи. Трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена. трябва да се работи и с насилника. Трябва да се обърне внимание и на психичното здраве в България. Как се дава и контролира притежанието на оръжие?”, посочи той.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777726-krum-zarkov-debatat-v-obshtestvoto-za-domashnoto-nasilie-e-silno-zamarsen

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares