"Час по-скоро парламентът трябва да започне да работи по важните законопроекти. Трета седмица още не могат да си уредят дейността. Не е нужно да се чака формирането на редовно правителство. Когато се изберат комисиите, депутатите трябва да започнат разглеждане на законопроекти, които в минали парламенти са минали на първо четене.

Да има една базова основа на съгласие, за да се придвижи законодателната дейност".

Това каза пред БНР адвокат Петър Славов, член на Висшия адвокатски съвет, бивш депутат.

И посочи като важен законопроект, приет на първо гласуване в един от предишните парламенти - намаляването на т.нар. "наказателна лихва" за забавени плащания на гражданите.

"Натрупва се усещане за несправедливост у обществото, че парламентът забравя редовия гражданин и не се грижи за неговите интереси. А се акцентира върху абстрактната за хората съдебна реформа. Тя е изключително важна и трябва да бъде реализирана така, както е замислена - да бъде като работещ механизъм, а не като смокиново листо, което между първо и второ четене да бъде незнайно как изменено, че да обрича въпросния контролен механизъм на неефективност. Затова трябва да сме внимателни какво се случва в Народното събрание какво се случва между четенията на законопроекта".

Славов подчерта, че гражданските организации трябва да бъдат активни и да следят всяка стъпка на Народното събрание да си спазва обещанията:

"Има внесени поне три законопроекта за защита от домашното насилие. Има предложения за промени в Закона за движение на пътищата. Тези неща не трябва да се забравят от депутатите. Те могат да свикват извънредни заседания, а не да работят лежерно, ако искат хората да са активни и да гласуват на следващите избори".

Като положителна черта на парламента той посочи опита за бягство от персонификация на проблемите.

"Трябва антикорупционната комисия да бъде разделена. Хубаво е да спре практиката този орган да се избира от парламента. Не силните на деня да си избират антикорупционния орган и така да могат да го превръщат в политическа бухалка срещу несъгласните с тяхната политика. Да има паритет на представителството в тази комисия, за да не е пряка проекция на политическото мнозинство в парламента. Комисията трябва да бъде конституирана, да има легитимно избрано ръководство".

Според него е скандално да не се чува нищо за поправките на поправките на Изборния кодекс.

"Това трябва да бъде поставено на дневен ред от партиите на промяната. След като виждаме трансформацията в поведението на ГЕРБ относно законопроекта за отговорността на главния прокурор, да се надяваме, че и тук има преосмисляне".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777741-petar-slavov-vajni-zakonoproekti-stoat-i-chakat-deputatite-da-se-hvashtat-na-rabota

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares