"Договорите на двете централи ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" изтичат. Следващата година изтича единият договор. Те от следващата година са прекратили заявките си към мините "Марица Изток". Една четвърт от въглищата няма да могат да ги пласират, защото няма да има кой да ги гори", обясни бившият директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в "Денят ON AIR".

"От друга страна, електрическата енергия доста намаля като цена. За този месец, който изтича, цената ще бъде под 200 лева, бизнесът няма да получи компенсации. От една страна е добре, но факторите, които намалят цената, е свиването на производствата. Това при всички случаи ще влияе негативно на българската енергетика, защото с въглеродните емисии, които купуват, токът ще бъде много по-скъп, няма да има смисъл да се работи в ТЕЦ "Марица Изток" 2", каза още Николов. Според него в енергетиката започва да става по-трудно и трябва да се търсят дългосрочни решения. "Голяма част от парите на АЕЦ "Козлодуй" отидоха за компенсация на българския бизнес. Не виждам какъв дефицит ще се покрие, особено от енергетиката", смята бившият директор на БЕХ. Валентин Николов е категоричен, че мините трябва да се подготвят лека полека за намаляване на производството и в някой момент и за спиране, тъй като, според него, държава няма план какво да прави. "Сега потреблението е много ниско, когато времето е топло. Затова спря 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", защото имаме излишък на енергия, която няма къде да се пласира", каза той пред Bulgaria ON AIR. Запитан кога ще бъдем енергийно независими от Русия, Николов отговори, че все още има някои части, които не могат да се доставят от други източници, освен от Русия. "Повечето започваме да снабдяваме от Чехия и Украйна. В Чехия почти всички части, които са руска технология, се произвеждат в заводите на "Шкода". Но сме все още зависими от Русия и то най-много зависими когато трябва да се даде нов лиценз, който изтича 2027 - 2029 година за 5-и и 6-и блок. Отсега започват мероприятията за новия лиценз, който е 10 годишен", каза още той. По думите му, ако не се вземе лиценз, ще имаме не само финансови загуби, но и проблеми с тока през зимните месеци. "Министерството на енергетиката го знае това и трябва да го реши този въпрос", каза Николов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/777176-valentin-nikolov-nama-da-ima-koi-da-gori-vaglishtata-na-tec-marica-iztok-1-i-marica-iztok-3

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares